Senatul a dat undă verde pentru implementarea vizei pentru nomazii digitali în România

Senatorii au votat favorabil inițiativa legislativă ce prevede implementarea vizei pentru nomazii digitali în România. Proiectul constă în introducerea unui nou scop în obținerea unui permis de muncă în România.

Trimite articolul prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Senatorii au votat favorabil inițiativa legislativă ce prevede implementarea vizei pentru nomazii digitali în România.


Definiția nomazilor digitali

Proiectul USR PLUS definește termenul de „nomad digital” ca fiind străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României sau care desfășoară activități economice printr-o companie înregistrată de acesta în afara României și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.

“Acest proiect are în spate munca de cateva luni alături de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizarii, dar și alături de experți tehnici din Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe.  L-am inițiat pentru ca am încredere că prin el vom putea atrage resurse financiare aici, în România, așa cum, de altfel, multe state membre sau terțe deja fac. Mă bucur ca acest subiect este de interes pentru toate instituțiile publice, alături de care vom promova mai bine România în ochii străinilor, dar și pentru a dezvolta economia națională! Acum, poate mai mult ca oricând, este nevoie de o legislație care să răspundă la nevoia de a aduce resurse aici, iar eu vreau sa oferim un instrument din secolul XXI în acest sens României.”, a declarat deputata Diana Buzoianu, inițiatoarea proiectului.


Concret, cum ne ajuta viza pentru nomazii digitali?

Un plan serios pentru implementarea vizei pentru nomazii digitali va putea poziționa România în topul statelor membre pentru atragerea resurselor financiare în economie, a investiţiilor, chiar pentru deschiderea unor noi companii în România de către viitorii nomazi digitali. 


Astfel, dacă România ar atrage doar 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, la finalul unui an vor fi atrasi aproximativ 50 de milioane de euro în economia națională, ceea ce se traduce printr-un impact economic semnificativ pentru economia românească.


Printre statele care au aplicat instrumentul pentru nomazii digitali se numără și Germania, Estonia, Republica Cehă, Portugalia, Croația, Norvegia și unele state non-membre UE precum Costa Rica, Georgia, Dubai, Insulele Cayman, Bermuda, Barbados, Antigua și Barbuda, Mexic, Australia și Thailanda.

Alte articole

Află ultimele noutăți din Parlament!