Arborii seculari protejați: un pas mai aproape după votul din Senat

Trimite articolul prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Legea privind protecția arborilor remarcabili a fost votată, astăzi, în Senat

Inițiatorii legii: Senatorul USR PLUS, Aurel Oprinoiu și deputata USR PLUS, Diana-Anda Buzoianu 


Astăzi, 11.10.2021, Senatul a adoptat proiectul de lege privind protejarea arborilor remarcabili. Urmează să fie trimis comisiilor din Camera Deputaților pentru a putea apoi să fie votat în camera decizională.


Despre proiect

În timp ce alte state europene duc eforturi pentru replantarea pădurilor tăiate, România are încă mulți arbori seculari de protejat care joacă un rol cheie în ecosisteme. Cu toate acestea, nu există la nivel național, până în acest moment, o lege dedicată conservării și protejării arborilor remarcabili, spre deosebire de multe alte țări. 

În acest context, prezentul act normativ va institui un mecanism de evidență și de protecție pentru acestor arbori. Conform celui mai recent studiu efectuat pe teritoriul național, pot fi identificați aproximativ 5.000 de arbori care ar beneficia de acest statut. Proiectul de act normativ stipulează clar condițiile în care arborii vor fi inventariați, marcați și tăiați și, în mod automat, salvgardarea arborilor existenți.


Legea privind protecția arborilor remarcabili de natură răspunde unor nevoi identificate la nivelul societății și adresează reglementările lacunare privind protecția arborilor cu valoare deosebită de pe teritoriul României. Protecția arborilor remarcabili printr-un cadru legislativ nou va contribui activ la valorificarea unei situații socio-economice favorabile întregii societăți.

 

Ce sunt arborii remarcabili: 

Prin arbori remarcabili se înțelege  arborii din fondul forestier național sau din afara acestuia, inclusiv din intravilanul localităților, pentru care vârsta din amenajamentul silvic este de minimum 160 de ani, au o circumferință minimă a trunchiului măsurată de la 130 de cm sol stabilită printr-o anexă la proiectul de act normativ, luând în considerare specia, sau prezintă o valoare cultural-istorică pentru zonă și comunitate, fiind legat de o un eveniment istoric sau de o personalitate, de o întâmplare istorică sau de o legendă.

 

Dintr-o perspectivă socială, arborii bătrâni sunt adesea apreciați ca elemente ale moștenirii culturale și istorice de către comunitățile locale. Arborii groși, remarcabili și bătrâni, din peisajele modificate de om, poartă des semnele intervențiilor umane din trecut.

 

Din punct de vedere ecologic, arborii remarcabili sunt, prin caracteristicile lor, adevărate ecosisteme. Arborii bătrâni găzduiesc licheni, insecte și vertebrate (diferite specii de amfibieni, reptile, păsări și mamifere), o diversitate de gândaci prădători – dușmani naturali împotriva dăunătorilor – benefică în peisajele de producție agricolă. Datorită acestor caracteristici, arborii bătrâni sunt denumiți și „arbori habitat”.


Inițiativa legislativă a fost propusă în urma discuțiilor și consultărilor purtate cu specialiștii Tibor Hartel și Arghiuş Viorel de la Universitatea Babeș-Bolyai, coordonatorii inițiativei Arborii Remarcabili din România https://arboriremarcabili.ro/ro/despre-proiect/, Florin Stoican și Laura Bouriaud. 

Alte articole

Află ultimele noutăți din Parlament!