Am depus proiectul de lege privind interoperabilitatea

Trimite articolul prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

 

Reformă radicală pentru toți cetățenii României și pentru digitalizarea administrației publice: Proiectul de lege privind interoperabilitatea, adoptat în Camera Deputaților

 

Camera Deputaţilor a dezbătut și adoptat miercuri, 29 iunie, proiectul legislativ care reglementează autostrăzile digitale, proiect lucrat și asumat transpartinic în cadrul comisiei TIC și în grupul de experți Law and Technology. Proiectul stabilește că instituțiile statului nu vor mai cere informații și documente pe care statul le are deja despre cetățeni. 

 

“Proiectul de lege privind interoperabilitatea este unul din proiectele de reformă care va schimba total paradigma pentru toți cetățenii României. Programul nostru de guvernare a prevăzut faptul că ”autostrăzilor digitale” sunt esențiale, iar acum demonstrăm că USR continuă să muncească și să construiască inclusiv din opozitie pentru a livra proiecte prin care să depășim cu toții barierele birocratice de care se lovesc cetățenii”, a declarat Diana Buzoianu, deputat USR, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ.

 

De ce este important proiectul care reglementează autostrăzile digitale

 

Interoperabilitatea este mijlocul prin care putem atinge întregul potențial al tehnologiei informațiilor și a comunicațiilor, o realitate susținută și de către Comisia Europeană, pentru ca viața noastră să nu mai fie legată de dosarul cu șină. 

 

De asemenea, menținerea sistemului actual de transmitere a documentelor în format fizic către fiecare autoritate în parte poate duce la situația în care cetățeanul, necunoscând procesul birocratic din spate, înștiințează o singură instituție de schimbarea datelor/documentelor lui (ex. schimbarea domiciliului), restul instituțiilor ce trebuiesc informate ulterior rămânând cu un set de date învechit până se ajunge la fiecare dintre ele în parte cu informația nouă. Aceste situații îngreunează comunicarea instituțiilor cu cetățenii, a instituțiilor între ele, împiedicându-le din a adresa problemele cetățenești într-o manieră eficientă.

 

Ce prevede legea interoperabilității

  • este adăugat principiul “once only” care stabilește că instituțiile statului nu îți vor mai cere informații și documente pe care statul le are deja despre tine;
  • sunt reglementate registrele de baze de date – adică bazele de date principale cu privire la persoanele fizice, persoanele juridice, imobile și automobile de unde vor putea fi luate informații direct între instituții, nu de la cetățeni;
  • sunt reglementate drepturile tale asupra datelor tale pentru că tu ești și trebuie să rămâi titularul datelor tale. De exemplu, vei putea cunoaște mereu ce instituție ți-a accesat datele prin platforma de interoperabilitate;
  • sunt prevăzute măsuri de securitate cibernetică pentru ca datele tale sa fie în siguranță;
  • sunt prevăzute amenzi pentru instituțiile și autoritățile publice care nu vor aplica legea și vor continua să ceară documentele sau informațiile direct de la cetățeni.

În mod concret, cetățenii scapă de fuga după documente și informații pentru a le plimba de la un ghișeu la altul pentru că instituțiile vor transmite informațiile direct între ele. Asta va însemna servicii publice mult mai rapide. Proiectul aduce mai multă transparență pentru că cetățenii vor afla mereu ce instituții publice au văzut informațiile despre ei.

Alte articole

Află ultimele noutăți din Parlament!