Proiectul privind interoperabilitatea a fost adoptat în Parlament!

Trimite articolul prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Am îregistrat proiectul privind interoperabilitatea!

 

Astăzi am înregistrat proiectul de lege privind interoperabilitatea, alături de colegii mei din comisia de TIC!

Am investit sute de ore în redactarea proiectului pentru a mă asigura că propunerile de articole sunt ce avem nevoie pentru a aduce digitalizarea în România. M-am inspirat din legile sau normele secundare din Spania, Republica Cehă, Croația, Danemarca și Moldova. Proiectul este lucrat transpartinic, în comisia de TIC, alături de grupul de lucru Law and Technology Lab care a adus la aceeași masă experți, executivul, societatea civilă și industria. 

Cu ce ne ajută acest proiect? 

  • vei avea mai mult timp pentru tine și cei dragi pentru că nu vei mai alerga după documente și informații să le duci de la ghișeu la ghișeu. Dacă statul știe deja ceva despre tine nu te va mai pune pe drumuri să îi aduci copii sau originale. Instituțiile vor transmite informații direct între ele 
  • te vei bucura mai rapid de serviciile puvlice de care ai nevoie
  • vei trăi într-o Românie care are mai mulți bani pentru educație, sănătate și alte domenii importate prin economiile făcute de digitalizare
  • te vei bucura de mai multă transperență: vei afla mereu ce instituții publice au văzut ce informații despre tine

Pe scurt, ce prevede proiectul?

  •  Este adăugat principiul ”once only” care stabilește că instituțiile statului nu îți vor mai cere informații și documente pe care statul le are deja despre tine.
  • Sunt reglementate registrele de baze de date – adică bazele de date principale cu privire la persoanele fizice, persoanele juridice, imobile și automobile de unde vor putea fi luate informații direct între instituții, nu de la cetățeni.
  • Sunt reglementate drepturile tale asupra datelor tale pentru că tu ești și trebuie să rămâi titularul datelor tale. 
  • Sunt prevăzute măsuri de securitate cibernetică pentru ca datele tale să fie în siguranță. 
  • Sunt prevăzute amenzi pentru instituțiile și autoritățile publice care nu vor aplica legea și vor continua să ceară documentele sau informațiile direct de la cetățeni. 

Proiectul de lege privind interoperabilitatea este unul din proiectele care se asigură că România face pasul în secolul XXI. Programul USR PLUS a prevăzut faptul că ”autostrăzile digitale” sunt esențiale – mă bucur că am putut munci în ultimele luni pentru a aduce România mai aproape de acest obiectiv. 

Alte articole

Află ultimele noutăți din Parlament!